יש פתגם שאומר שאם נתת לאדם דג, האכלת אותו ליום אחד, אבל אם לימדת אותו לדוג – האכלת אותו לכל החיים. בסדרת המאמרים הבאה אלמד אותך איך להרכיב ארוחות בריאות וטעימות בזמן קצר, בזכות השקעה מינימלית בארגון מוקדם של רכיבים מזינים במטבח.
יצירתיות לא בהכרח דורשת השקעה גדולה של זמן ועמל רב במטבח.
לחלקנו יש תפיסה של איזו אמא או סבתא שעומדת ומבשלת במשך שעות ביום שישי ומהמטבח עולים ניחוחות נפלאים. לפעמים זה אכן קורה כך – אבל רק אחת לשבוע. שם מרוכזת העבודה, וכל בני הבית נהנים ממנה לאורך השבוע, בצורות כאלו ואחרות.
איך נעשה את זה?
אני ממליצה לתכנן מראש, פחות או יותר, את הארוחות שיוכנו בבית במהלך השבוע. כך אפשר לוודא שהרכיבים הדרושים להכנת המנות השונות נמצאים בבית, לתכנן את הקניות לפי זה ולמנוע בזבוז של מרכיבים או חסרים בזמן אמת.
לפעמים, נגישות של חומרים שונים בבית עושה את ההבדל בין אם הם ייצרכו או לא. יותר סביר שייעשה שימוש בפירות וירקות חתוכים וקטניות מבושלות שרק מחכים במקרר או במקפיא שישתמשו בהם. בהרבה מקרים, ארוחת ערב שדורשת הכנה מוקדמת של קיצוץ ובישול במשך 20-40 דקות באותו רגע, לפני שמתחילים להרכיב אותה בכלל, כנראה תוחלף בתכנית זריזה יותר, ואולי פחות מזינה.
החוכמה היא להגיע לרגע הזה כשהעבודה כבר התבצעה במועד מוקדם יותר, והרכיבים לארוחה כבר מוכנים להרכבה.
וגם אם לא תכננו מספיק זמן מראש, דברים שכדאי שיהיו לנו בבית, או לפחות במודעות:
1. מתכונים או אלתורים?
רובנו אוהבות גיוון והתחדשות באוכל שלנו, ולכן שמחות להיחשף ולהכיר מתכונים חדשים. בעיניי, תפקידם של מתכונים הוא להוות השראה ולהציג דרכים שונות להכין את אותו המאכל. אחרי שהבנת מה מרכיב את הטעמים והמרקם, יש הרבה מקום ליצירתיות.
לקריאת טיפים על איך ליצור מנות יצירתיות לטעמך לפי מה שיש בבית >>
2. התיבול שנותן הכי הרבה טעם: עשבי תבלין
עשבי תבלין לא תמיד בנמצא, לא תמיד טריים ונראים טוב, ובקיץ סובלים נורא מהחום (במיוחד בזיליקום). דרך מוצלחת ליהנות מהם לאורך השנה ובתבשילים, פשטידות ומאפים שונים בלי הרבה מאמצים, היא לטחון אותם לממרחים שונים (בסגנון פסטו, אבל מכל מיני עשבים שונים).
לקריאת מתכון וטיפים על הכנת ממרחי פסטו טריים או קפואים מעשבי תבלין >>
3. התוספת הכי בריאה לכל ארוחה: ירקות
ירקות מספקים לנו דלק של רכיבים תזונתיים, שובע וגיוון בארוחות. חלקם לא דורשים התעסקות כלל וחלקם דורשים מעט הכנה מוקדמת, אבל זו לא סיבה לא ליהנות מהם באופן יומיומי או כשזמן הכנת הארוחה קצוב. כמה שיטות לקיצור תהליכים:
לקריאת טיפים על הכנת אנטי פסטי, חיתוך מראש והקפאה, ממרחים, מאפים ומרקי ירקות >>
4. הממתקים של הטבע: פירות
פירות עשירים בטעם מאוזן, סוכרים שנספגים לאט בזכות כמות גדולה של סיבים, ומלווים בויטמינים, מינרלים ועוד חומרי הזנה רבים שתורמים לשמירה על בריאות אופטימלית. הקפאה ובישול של פירות טריים מאפשרת לנו ליהנות מכל היתרונות של הפירות האהובים עלינו, לאורך כל השנה.
לקריאת טיפים על קילוף וחיתוך מראש, הקפאה, בישול לריבות וטחינת פירות לשייקים >>
5. הכי משביע: קטניות
רק כדי לעשות סדר בעניינים: כשאנחנו מזכירות קטניות, אנחנו מדברות על גרגירי חומוס, שעועיות בצבעים שונים, אפונה יבשה, עדשים בכל הצבעים, פולי סויה (אדממה) וטופו, פול ותורמוס. כל הקטניות עשירות בחלבון צמחי ובסיבים מסיסים שתורמים ליצירת שובע ממושך ולפינוי סדיר של פסולת מהגוף.
לקריאת טיפים על הקפאה, ממרחים, קציצות ופשטידות עם קטניות >>
6. גיוון במנות ״עיקריות״ מודולריות
פשטידות, קציצות (ירקות / טופו / עוף / בשר / דגים), שניצלים — הם כולם מאכלים קטנים ומודולריים שאפשר לשלב בהרבה סוגים שונים של ארוחות כדי ליצור מגוון: בסלט, ברוטב, בסנדוויץ׳, עם אורז בצד, וגם פשוט לנשנש לבד — אין סוף אפשרויות. על פניו, ההכנה שלהם דורשת התעסקות: קיצוץ רכיבים שונים, ערבוב, לפעמים גם בישול של חלק מהרכיבים בנפרד, לקרוץ את הקציצות, לטגן / לאפות קציצות ושניצלים. בפועל, אם אנחנו דובקות במתכונים כמה שיותר פשוטים ואחידים (של לטחון הכל יחד ולקרוץ) ו/או נעזרות במעבד מזון או קוצץ ירקות — יש לנו אפשרות בזמן עבודה מינימלי להכין כמות גדולה בבת אחת, שמספיקה לכל השבוע ואפילו לכל החודש. אנחנו יכולות להקפיא את התוצר המוכן, לחמם כל פעם חלק ולשלב במגוון ארוחות שונות.
קירור והקפאה: איך לאחסן את המצרכים?
כלי הקיבול שבו אנחנו משתמשות כדי לאחסן ולהקפיא את הרכיבים השונים חשוב גם הוא לבריאותנו, שכן פלסטיקים שונים עלולים להפריש חומרים מזיקים אל תוך האוכל.
אלו השומרות על איכות הסביבה ישמרו ויקפיאו רכיבים שונים בצנצנות זכוכית או קופסאות רב פעמיות מזכוכית או מפלסטיק שאינו מכיל ביספנול A (בקיצור: BPA).
לאלו השומרות על מקום במקרר והמקפיא, אני ממליצה על שקיות עם סגר הרמטי (זיפלוק), ששומר על טריות ומונע מנוזלים להישפך החוצה. חשוב לוודא שהשקית מאושרת למגע עם מזון ולהקפאה (זה יהיה מצויין על גבי האריזה אם כן). שקיות אלו הן לרוב שקופות, כך שאפשר לראות מה מאוחסן בתוכן. בניגוד לקופסאות, ככל שהשקית מתרוקנת, היא תופסת פחות מקום במקרר או במקפיא. גם אותן אפשר לערום אחת מעל השניה.
ואם חלק מזה עדיין נשמע לך כמו יותר מדי עבודה
בדומה לכסף, גם זמן הוא משאב חשוב שיש לקחת בחשבון, וכל אחת תבחר לעצמה את סדר העדיפויות שלה. זכרי שאין בושה ברכישה של מוצרים מוכנים מראש שמקצרים לנו את הדרך לארוחה זריזה ומזינה (למשל, ירקות חתוכים וקטניות מבושלות קפואות). אם הבריאות היא בעדיפות עליונה, חשוב רק לקרוא את הרכיבים ולוודא שלמוצר שאנחנו קונות לא הוספו חומרים לא רצויים כמו מלח, סוכר ושמנים לא איכותיים.